Doğal Tüp Bebek Tedavisi 

 

Natural IVF de denilen doğal tüp bebek tedavisi kadına dışarıdan herhangi bir hormon takviyesi yapılmadan kendi hormonal döngüsü takip edilerek oluşan yumurta veya yumurtaların tıpkı tüp bebek tedavisindeki gibi vajinal ultrason eşliğinde iğne ile toplanıp sperm ile laboratuvar ortamında döllendikten sonra rahime transfer edilme işlemi olarak tanımlanır. Ancak kesin ovülasyon (yumurtlama) zamanının saptanması ve olgun yumurtaların toplanması için doğal tüp bebek tedavisinde de çatlatma iğnesi yani HCG yapılmaktadır.  

 

Çok az klinikte doğal LH hormonu takip edilerek de yumurtlama anı saptanmaya çalışılır ve buna göre yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. 

 

Bu yöntem kadınlar için uygulaması daha kolay olarak tanımlanmıştır. Ancak uygun dozlarda yapılan hormon takviyesi ile gerçekleştirilen tüp bebek tedavilerinde başarı şansı bu yönteme göre oldukça fazladır. 

 

Doğal tüp bebek tedavisi sonrası toplanan yumurtalar da olgunlaşma izlenmemesi halinde bu yumurtalar InVitroMaturasyon IVM yani laboratuvar ortamında olgunlaştırma işlemi yapılarak geliştirilebilir. Buna rağmen hastanın yumurtalıklarının üzerinde yani invivo olgunlaşmış yumurtalar kullanılarak yapılan tüp bebek tedavisi laboratuvar ortamında geliştirmeye göre daha fazla canlı doğum oranı sunmaktadır. 

 

Doğal tüp bebek tedavisi tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında ya da yüksek doz hormon kullanımının sakıncalı olduğu durumlarda etkili olabilmektedir. 


Embriyo Dondurma 


Embriyo dondurma, üreme yeteneğinin devamı için geliştirilmiş çok eskiden beri kullanılan bir yöntemdir. İlk olarak 1983 yılında tanımlanmıştır. Tüp bebek tedavilerinde kullanılması yakın geçmişe dayanır. 

 

Amerika Birleşik Devletleri'nde 2014 yılında rutin kullanıma girdi ve neredeyse tüm tüp bebek tedavilerindeki embriyo transferlerinin yaklaşık yüzde ellisini oluşturmaya başladı. 

 

Doğal adet döngüsü ya da doğum kontrol hapı ile suni olarak başlatılan adet döngüsünün başlarında yumurta geliştirici folikül büyütücü ilaç tedavilerinden sonra yaklaşık olarak 12.-14. günlerde oluşan yumurtalar son olgunlaştırıcı iğne (çatlatma) tedavilerini de yapıldıktan 36 saat sonra genel anestezi altında yapılan vajinadan ultrason eşliğinde girilen bir iğne ile yumurtaların toplanması işlemi yani OPU yapılır. 

 

Toplanan yumurtalar sperm ile döllenir, döllenen yumurtalar embriyo adını alır. 

 

Embriyolar uygun ortam altında belirli karbondioksit ve sıcaklık ortamları sağlayan kapalı sistemlerde geliştirilir ve yaklaşık olarak 5 gün büyümeleri sağlanır. 

 

Bu aşamadan sonra embriyolar çeşitli teknolojik yöntemler kullanılıp dondurularak saklanırlar ve transfer için medikal, psikolojik ve ekonomik durum optimal hale getirildikten sonra embriyo transfer işlemi doğal ya da artifisyel adet döneminde yapılır. 

 

Embriyolar için şu anda yasal dondurma süresi 5 yıl kadar olsa da embriyo bekleme süresi için aslında bilinen bir limit bulunmamaktadır 

 

20 yıl bekletilen embriyo transferinden bile canlı doğum rapor edilmiştir. 

 

Tabii dondurulmuş embriyo transferinden sonra ulaşılan canlı doğum oranında, embriyo oluşturulan yumurtanın kadının kaçıncı yaşında elde edildiği büyük öneme sahiptir. Kadın yaşı 35'in altındayken embriyo transferi sonrası gebelik oranı %43'lerde iken 35 yaşından sonra bu oran düşmekte hatta 41 yaşından sonra %28'lere gerilemektedir.  

 

Dondurulmuş ya da taze transfer edilen embriyolar sonucunda oluşan gebeliklerden doğan bebeklerde doğum döneminde saptanan bulgularda bir farklılık tespit edilememiştir. 


Op. Dr. Sertan AKSU 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı