EXCİMER LAZER İLE GÖZLÜKLERİNİZDEN KURTULUN

Excimer Lazer miyop, hipermotrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının düzeltilmesinde dünyada en fazla uygulanan yöntemdir. Temel prensibi, korneaya lazer ile yeni bir şekil ve bu sayede kırma kusurlarının düzeltilmesidir.

 

KİMLER LAZER TEDAVİSİNDEN FAYDALANABİLİR?

18–60 yaş arası bazı sistemik hastalığı (diabet - romatizma vb.) ve kronik göz hastalığı (glokom vb) olmayan, 12 dereceye kadar miyoplar, 6 dereceye kadar hipermetroplar ve 6 dereceye kadar astigmatlar bu tedaviden yararlanabilir.

 

KİMLERE LAZER TEDAVİSİ UYGULANMAZ?

•Romatizmal hastalıkları olanlar,

•Kalp hastaları,

•Diyabet hastaları,

•Hamile ya da bebek emziren kadınlar,

•Keratokonus hastaları,

•Göz tansiyon, üveit, ileri derecede kuru göz vb. göz hastalıkları olanlar.

•Retina tabakasında dekolman riski olan ve retina ameliyatı geçirmiş olanlar.

 

GÖZLERİMİN UYGUN OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Detaylı Göz Muayenesi: Görme dereceniz, göz bozukluğunuzun tespiti, göz tansiyonu ölçümü, biyomikroskopik inceleme yapılır. Ardından göz bebekleri damla ile büyütülüp göz numaraları damlalı olarak tekrar belirlenir ve ayrıntılı olarak göz dibi (retina damar yapısı ve göz sinirleri) muayenesi yapılır.

Muayenede damla ile göz bebekleri büyütüleceğinden, ışıktan rahatsızlık ve görmede bulanıklık olabilir ve 24 saat sürebilir. Otomobil kullanacakların bu durumu dikkate almaları gerekmektedir.

Tetkikler: Detaylı göz muayenesine ek olarak korneal topografi, pakimetri, Epitel Kalınlık Haritası ve pupillometre yapılır. Bu tetkiklerle kornea tabakasının şekli ve kalınlığı değerlendirilir.

Güncel Refraktif Cerrahi Teknikleri:

·        iLasik  Wavefront  

·        Lasik /  Lasek/Epilasik  

·        PRK /PTK  

·        Multifokal GİL

 

Uygun göze uygun teknik seçimi operasyonu yapacak cerrah tarafından belirlenir.

 

MUAYENEYE GELMEDEN ÖNCE NE YAPMALIYIM?

Yumuşak lens kullananlar 1 hafta, gaz geçirgen yarı sert lens kullananlar 3 hafta öncesinden lenslerini bırakmalıdırlar.

 

OPERASYON SONRASI NELER OLUYOR?

4–5 saat süre ile gözlerde yanma, sulanma ve bulanık görme normaldir. 1–2 saatte bir verilen damlalar kullanılır. Ertesi gün 5 dakikalık bir kontrol sonrası hastalar günlük işlerine dönebilmektedirler.

 

AMELİYATTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Operasyonun ertesi günü göze sabun şampuan kaçırmadan banyo yapmak, yüz yıkamak (gözleri kapalı tutarak) serbesttir. 3 hafta süre ile havuz-denize girmemeli, 2 hafta süre ile göz makyajı yapılmamalıdır. Gözleri ovalayıp kaşımaktan kaçınılmalıdır.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR:

Lazer olunca gözüm sıfırlanacak mı? Göz değerlerim lazerden sonra tekrarlar mı?

Lazerde amaç gözlüklerle görebildiğiniz kadarını gözlüksüz görmenizdir. 0,5 ve altındaki numaralar gözlüksüzlük değerleridir ve başarılı olarak algılanır. Lazer, numaralar henüz ilerlerken yapılırsa tekrar gözlük kullanmak durumunda kalınabilir. Bu yüzden numaraların en az 1 yıldır artmıyor olması gereklidir.

Lazer olan kişi katarakt ameliyatı olabilir mi?

Lazer ameliyatı ileride olmanız gerekecek herhangi biz göz tedavisine (katarakt dâhil) engel ya da sebep değildir.

Lazer çeşitleri neye göre değişiyor? Hangi ameliyatın bana uygun olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Lazer operasyonları kişinin göz yapısına ve numaralarına göre hekim tarafından yapılacak öneriyle belirlenir.

Lazer ameliyatı ne kadar sürüyor?

Lazer ameliyatınız yaklaşık 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.

Lazer ameliyatı kanamalı bir ameliyat mıdır?

Lazer tedavisi gözün damarsız bir dokusu olan korneaya yapıldığı için olan kanamalı bir ameliyat değildir. Lazer tedavisi damla anestezisi altında yapılan ağrısız bir göz ameliyatıdır.

Lazer ameliyatı sonrasında ağrı sızı oluyor mu?

İntralase lasik ve lasik gibi ilk aşamada flap oluşturularak yapılan lazer ameliyatlarının sonrasında 6 saat kadar   batma, sulanma olabilir, ağrı olmaz. Lasek, PRK gibi tekniklerde minimal ağrı olabilir. Bu hafif ağrının hissedilmemesi için lazer sonrası göze koruyucu kontakt lens uygulanabilir.

Lazer olanlarda göz kuruluğu olduğu söyleniyor doğru mu?

Lazer sonrasında belirli bir süre göz kuruluğu problemi yaşanabilir ancak kalıcı kuruluk yapmaz. Suni gözyaşı damlaları kullanılarak bu durum kontrol altına alınır. Zamanla damlaya duyulan ihtiyaç kalkar.

Göz değerlerim düşük lazer olabilir miyim?

Gözlük ihtiyacı hisseden ve gözlük kullanmak istemeyen her numaraya, göz yapısı uygunsa lazer yapılabilir.

Astigmat lazerle kaybolmuyor doğru mu?

Lazer miyop ve hipermetrop ile birlikte astigmatı da ortadan kaldırmak için yapılır.

İkinci kez lazer ameliyatı yapılabilir mi?

Lazer tedavisinde hedef göz derecelerini + / – 0,50 mertebesine getirmektir. İlk operasyondan en az 6 ay sonra yapılan kontrolde gözünüzde numara kaldığı tespit edilirse tüm muayene ve tetkikler tekrarlanır. Kornea kalınlığının yeterli olması durumunda ikinci kez lazer ameliyatı yapılabilir.

Lazer tedavisi halk arasında bilindiği gibi çizme ameliyatı mıdır?

Hayır. Çizme ameliyatı olarak bilinen Radial keratotomi(RK) keratokonus tedavisinde seçenek olarak nadiren kullanılmaktadır. Günümüzde Excimer Lazer ameliyatı korneal flep veya flep oluşturulmadan farklı tekniklerle yapılmaktadır. Excimer Lazer tedavisinde  aksine Korneada bıçak kullanarak çizik oluşturulmamaktadır.