Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Op.Dr. Alpay DURAN  Telefon: (0212) 440 32 32

E-Posta: info@avicennahospital.com.tr

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi çeşitli nedenlerle oluşmuş doku eksiklerinin ya da deri, deri altı, kas, tendon ve iskelet sistemini ilgilendiren vücut ve organ şekil bozukluklarının düzeltilmesi ile uğraşan özelleşmiş bir branştır. Bu branşın ismi başlangıçta bu şekilde belirlenmiş ancak daha sonra branşın içinde yer alan estetik cerrahi konularını da kapsayacak şekilde 'Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi' olarak belirlenmiştir. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahinin temel amacı normal şekli veya görünümü bozulmuş yada fonksiyonunu kısmen veya tamamen kaybetmiş bir organı estetik ve fonksiyonel hale getirmektir. Plastik cerrahi girişimlerinde genellikle hastanın kendi dokularından yararlanılmakla birlikte uygun şartlarda suni kemik, silikon gibi suni maddeler de onarım için kullanılır. Plastik cerrahi vücudun hemen her bölgesine ve çok geniş bir alana hitap etmekte olup giderek sınırları daha da genişlemektedir.

Başlıca uğraşı alanlarımız

1. Doğuştan (Konjenital) Anomaliler: Doğumla birlikte görülen kurt ağzı ve tavşan dudak ( dudak damak yarıkları ), doğumdan sonra hemen olan veya birkaç ay sonra fark edilen kırmızı renkli lekeler ( hemangiomlar ), parmakların doğuştan şekil bozuklukları, gelişmemesi, eksikliği veya birbirlerine yapışık olması, küçük kulak kepçesi oluşu ya da kulak kepçesinin hiç olmaması (mikrotia), göz kapağı, burun veya meme gibi organların doğuştan bulunmaması, vücudun büyük bölgelerini kaplayan benlerin (dev kıllı nevüs) çıkarılması ve doku onarımının yapılması

2. El cerrahisi ve Mikrocerrahi: Her türlü el yaralanması, kopan parmak ya da uzuvların yerine mikrocerrahi ile dikilmesi, elde tendon ve sinir kesileri, her türlü el anomalisi, tırnak ve yumuşak doku tümörleri gibi konuları kapsar.

3. Kazalar sonucu oluşan yüz kemiklerinin kırıkları ve cilt kayıpları

4. Yanıkların erken müdahalesi, tedavisi ve yanık sonrası kalan problemlerin düzeltilmesi

5. Her türlü cilt kanserleri ve yumuşak doku tümörleri

6. Kranio-Maksillo-Fasiyal Cerrahi: Doğuştan kafa yüz kemikleri gelişimsel bozuklukları veya sonradan kaza sonucu veya büyük tümörlerin istilası ile kafa ve yüz çene bölgesinde oluşan hastalıkların onarımı plastik cerrahinin yeni gelişen dallarından birini oluşturmaktadır.

 

7. Obesite sonrası vücut deformasyonlarının düzeltilmesi: Aşırı şişmanlık bir hastalıktır ve tedavisi medikal ve cerrahi yöntemleri içerir. Başarılı bir zayıflama tedavisinden sonra vücudun birçok bölgesinde şekil bozuklukları olur. Vücudun tekrar şekillendirilmesi ve sarkık bölgelerin (meme, karın, sırt-bel bölgesi, bacak içleri ve koltuk altları) daha düzgün hale getirilmesi plastik cerrahinin önemli yeni cerrahi alanlarından birini oluşturmaktadır.

 

8. Şeker hastalığına bağlı (ayaktaki) yaralar

 

9. Estetik ameliyatlar: Burun estetiği (Rhinoplasti), Göğüs estetiği (Büyültme- küçültme- sarkıklığı düzeltme), Jinekomasti (Erkekte meme büyümesi), Karın duvarı ve göbek estetiği, Liposuction (Vakumla yağ çekme), Yüz germe ve göz kapakları estetiği ameliyatları, Yağ enjeksiyonu ve dolgularla çöküklüklerin azaltılması