Tenisçi dirseği nedir?

“Tenisçi dirseği” genellikle tenis oynamakla ilişkili olmayan ve sık kullanılan bir terimdir. Böyle olmasına rağmen, bu terimin kullanılma sebebi raketlerini çok sıkı tutan bazı tenisçiler için önemli bir problem oluşturmasıdır.

Tenisçi dirseği ön kol kaslarını (el bilek ekstansörleri) aşırı kullananlarda meydana gelen ve dirsekte ağrı ile sonuçlanan bir durumdur. Dirseğin dış kısmını (lateral) etkiler.

Tenisçi dirseği sıklıkla ön kol kas ve tendonlarının bağlandığı dirseğin dış kısmında (epikondil olarak adlandırılır) meydana gelir. Doktorunuz bu duruma lateral epikondilit de diyebilir.

Tenisçi dirseği sık kullandığınız kolda gelişebileceği gibi, diğer kolunuzda da gelişebilir. Hatta her ikisinde de olabilir.

 

Tenisçi dirseği kimlerde görülür?

Tenisçi dirseği nüfusun %1 ila %3’ünü etkileyen bir durumdur. Genel olarak, bir tenis oyuncusunun kariyeri boyunca bu hastalığa yakalanma oranı %10 ile %50 arasında değişir. Ancak tenisçi dirseği tanısı alanların sadece %5’i tenisle ilişkilidir.

Tenisçi dirseği kadınlardan çok erkekleri etkiler. En sık görüldüğü yaş 30 ila 50 yaşları arasında olmasına rağmen her yaştan insanda görülebilecek bir durumdur.

Tenisçi dirseği, tekrarlayan kol, dirsek ve el bilek çalışması gerektiren aktivitelere katılan diğer sporcu ve çalışanları da etkiler. Tenisçi dirseğinin sık görüldüğü diğer meslek grupları:

                 Ev hanımları

                 Bahçe ve çim işlerinde çalışanlar

                 Temizlik işçileri

                 Marangozlar ve tamirciler

                 Montaj işlerinde çalışanlar

                 Golf, beysbol ve bowling oynayanlar

 

Tenisçi dirseğine ne sebep olur?

Dirseğin dış kısmındaki kas/tendon alanının ani veya hafif şiddetli yırtıkları tenisçi dirseğinin gelişmesine yol açar.

 

Tenisçi dirseğinin belirtileri nelerdir?

·       Ağrı genellikle dirseğin dış kısmındadır ve yavaş yavaş artar. Nadiren ağrı aniden başlayabilir.

·       Tokalaşmak ve nesneleri sıkmak ağrıyı daha da kötüleştirir.

·       El bileğinin sıkıca tutulması ve zorlanarak hareket ettirilmesi ağrıyı daha da kötüleştirir. Örneğin günlük hayatımızda sık kullandığımız çatal, bıçak diş fırçası kullanmak ve taşımak gibi

 

Tenisçi dirseği tanısı nasıl konulur?

Tenisçi dirseği tanısı kan testleri ve röntgen filmleri ile konulamaz. Tenisçi dirseği tanısı tarif ettiğiniz ağrılı durumun doktorunuzca doğrulanması (klinik öykü) ve doktorunuzun fizik muayene bulguları ile konulur. Ultrason ve MR ile bu tanı doğrulanabilir.

Birçok başka durum dirsek çevresinde ağrıya neden olabilir. Bu yüzden doğru tanının konulabilmesi için doktorunuzu görmeniz önemlidir. Daha sonra doktorunuz uygun tedaviyi size reçete edebilir.

 

Tenisçi dirseği nasıl tedavi edilir?

Tenisçi dirseği genellikle ilaçlarla tedavi edilen bir hastalıktır. Çok nadir durumlarda ameliyat olmanız gerekebilir. Uygulanan tedavinin amaçları ve yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir. 

 

1.    Ağrı ve inflamasyonu (şişlik) azaltmak veya hafifletmek- Bu tedavi sürecinin ilk adımıdır ve şunları içerir:

·       Dirseğe ve kola ağrı veren aktivitelerinin kısıtlanması ve istirahat

·       Etkilenen bölgeye buz uygulamak

·       Ağrı ve şişliği azaltacak anti-inflamatuar ilaçlar (NSAIDS) kullanma

·       Zorlayıcı aktiviteler yaparken kullanabilecek bir tenisçi dirseği dirseklikleri

·       Kasları ve tendonları dinlendirmek için geceleri kullanabilecek bir el bilek ateli

·       Ağrılı ve hassas olan bölgeye kortizon ve lokal anestezik türü ilaç enjeksiyonu. Bu tedavi, şiddetli veya uzun süreli belirtileri için gerekli olabilir.

 

2.    Yaralı dirseğin iyileşmesini ve eski fonksiyonlarını kazanmasını sağlamak

·       Yaralı dirsek yakınındaki kas ve tendonlara yönelik fizik tedavi uygulamaları ve egzersiz

·       Ağrıyı provoke eden aktivitelerden kaçınmak

 

3.    Dirsek üzerindeki stresi ve yükü azaltın

·       Sporda ve işte uygun ekipman ve tekniklerin kullanımı

·       Ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için dirseklik kullanımı

·       El bileğini nötral pozisyonda tutmak için geceleri atel kullanımı

 

Şikâyetlerinizin süre ve şiddetine bağlı olarak daha ileri tedaviler gerekebilir. Bu tedaviler besleyici ürünler, PRP (hastanın kendi trombositleri), şok dalga tedavisi ve hatta ameliyatı içerebilir.

Uygulanacak olan tedavi şekli kişinin yaşı, kullandığı ilaçlar ile daha önce almış olduğu tedaviler, genel sağlık durumu ve hastalığının şiddetine göre değişebilmektedir. Bunun için doktorunuza muayene olun.

Özel Avicenna Hastanesinde değerlendirme amacıyla randevu almak için 0 212 440 32 00 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünü arayın.